Helsingfors Universitets Observatorium

Helsingfors Universitets Observatorium

Midt i en af parkerne tæt ved bymidten af Helsingfors ligger en stor gul og hvid bygning omkranset af en mur og et hegn. Udefra ser det meget aflukket ud, men fra forsiden er der ingen låge, så man kan vade lige ind i forgården. Inden man gør det, møder man et opslag på muren, der angiver, at man her står foran Helsingfors Universitets Observatorium. Åbningstiderne er stærkt begrænsede; der er kun åbent torsdag eftermiddag til aften og så i weekenderne. Hvis man vil se planetariet og andre dele af observatoriet skal man komme som en gruppe og have lavet en aftale i forvejen.


Da jeg ankom torsdag ved 17-tiden, var jeg den eneste besøgende. Der var til gengæld to til at passe billetsalget, en tredje ude i et baglokale og en fjerde sad og bandt bøger ind i biblioteket. Da jeg forlod stedet en halv time senere, havde der ikke været andre gæster. Vejret var ellers rigtigt museumsvejr og det var midt i efterårsferien, som jeg tidligere havde måttet erkende, at finnerne også har i uge 42.


Selve museumsdelen af observatoriet består af seks lokaler. I det første er der en udstilling med gamle apparater og bøger, der har været anvendt i observatoriet eller i dets forgænger i Åbo, hvor universitetet tidligere har ligget. Det næste lokale, der ligger for enden af det første, og mest af alt blot er en kanape, huser et teleskop og to pendulure. Derudover har man udsigt til en del af parken fra vinduerne. Tilbage ved gangen ved billetsalget kan man også dreje ind i et tredje lokale, hvor en billedudstilling fra European Southern Observatory (ESO) hænger. I et af hjørnerne kan man veje sig selv på en vægt og få oplyst, hvad det svarer til i newton og i kg på Jorden og på andre objekter i solsystemet. Derudover er et par meteoritter udstillet. I det næste lokale kan man læse om galakser og se billeder af nogle. Dernæst følger endnu et lokale. Om det var i dette eller det før, man kunne se en udstilling af dele og modeller af satellitter, kan jeg ikke huske, fordi jeg simpelthen havde givet op på museet på det tidspunkt. Det sidste lokale, man når til, er et bibliotek med en masse bøger om astronomi og fysik generelt. Her sad en ældre herre og bandt nye bøger til samlingen ind.


De første to lokaler er fine eksempler på formidling af gamle instrumenter til astronomiske observationer, men en ting ødelægger oplevelsen fuldstændigt: de tablets informationerne er på. Det var en kamp at få dem til at reagere. I sidste ende fandt jeg ud af, at hvis jeg pressede min finger på skærmen og bevægede fingeren hen over knappen, jeg ville trykke på, kunne jeg få den til at reagere i ca. halvdelen af tilfældene. Det var denne kamp med teknologien, der gjorde, at jeg til sidst havde givet op på museet.


De sidste lokaler er formidlingsmæssigt svage. Her er der mest af alt tale om fremvisning af pæne billeder og modeller. Det er tydeligt, at man her har manglet ressourcer til at lave en udstilling og i stedet har fundet lidt at vise frem for så at kalde det moderne eller aktuelt.


Website: helsinki.fi/sv/helsingfors-observatorium

Entré: op til 8 €

Åbningstider: torsdag 12-20, fredag til søndag 12-16

Adresse: Kopernikusvägen 1, Helsingfors, Finland

Besøgt: oktober 2019


Tilbage til de øvrige aktiviteter