LUOMUS

LUOMUS Naturhistoriska Museet

Det naturhistoriske museum i Helsingfors består af fire forskellige afdelinger: selve museet, to botaniske haver og et mineralkabinet. Den ene botaniske have er kun åben i sommerhalvåret og da mineralkabinettet ligger i denne have følger dets åbningstider havens.


Jeg besøgte Kajsaniemi Botaniska Trädgård en kold hverdagsmorgen kort efter åbningstid, hvilket betød, at jeg havde den praktisk talt for mig selv. Det gav mig rig mulighed for at vandre rundt i egne tanker og nyde synet af rimfrosten på blomster og planter. Særligt den systematiske afdeling foran drivhuset tog sig flot ud.


En afdeling af haven, der ikke havde det samme æstetiske præg, men jeg stadig fandt ret så interessant, var lavhaven, som i en have med lav. Lav er en symbiose mellem svampe og grønalger. De er meget følsomme over for luftforurening, hvilket betød, at en stor del af de naturligt forekommende i Helsingfors forsvandt i løbet af 1900-tallet. Gennem de seneste årtier har finnerne gennem forskellige miljøplaner fået renset luften i Helsingfors betragteligt.


Selve museet ligger et godt stykke fra den botaniske have i en flot gammel bygning oprindeligt opført som russisk drengeskole. Indretningen af og kommunikationsformen på museet er meget klassisk med masser af flotte dioramaer, der fremviser dyrene i deres naturlige habitat.


Til de fleste af udstillingerne på museet er der en audioguide på engelsk, russisk og fransk. Disse skal afspilles på ens egen telefon og med egne hovedtelefoner fra museets hjemmeside. Mit besøg endte med at være guidet hele vejen igennem af audioguiden. Det betød nok at jeg overså en masse ting, da jeg gik ret hurtigt videre til næste afsnit. Audioguiden egner sig rigtig fint, hvis man besøger museet alene, men knap så godt, vil jeg tro, hvis man er flere.


Udstillingen med den finske natur gav mig en oplevelse af fuld fordybelse. Her var audioguiden også tilrettelagt med baggrundslyde fra naturen og beskrivelser af scenarierne i dioramaerne i stedet for en nøgtern præsentation af flora og fauna.


Som noget af det sidste i besøget på museet kommer man til en stor hal med dinosaurskeletter og fossiler. Med flyveøgler hængende under taget, de store skeletter placeret midt i rummet og plancher m.m. hængende langs væggene er der fyldt godt ud med indhold, men ikke i så overdreven stil, at det bliver svært at komme rundt. På den måde har kuratorerne formået at samle informationer på flere niveauer tæt på hinanden. Vil man blot se de store dinosaurer kan man holde sig i midten. Vil man fordybe sig i et emne stiller man sig ud til siden.


LUOMUS minder på mange måder om Statens Naturhistoriske Museum i København i sin konstellation med separate afdelinger. De botaniske haver kan noget forskelligt. Som spadserested foretrækker jeg København, som nok også er en smule større. Museet i Helsingfors er et zoologisk museum og klart bedre end det i Universitetsparken i København, men der er sammenligningsgrundlaget heller ikke særlig stærkt.


Website: luomus.fi

Entré: op til 15 € for museet, gratis i den botaniske have uden adgang til drivhuset

Åbningstider (museet): tirsdag til søndag 10-16, tidligere på hverdage i vinterhalvåret og senere i sommerhalvåret

Adresse: Norra Järnvägsgatan 13, Helsingfors, Finland

Besøgt: oktober 2019

Tilbage til de øvrige aktiviteter