NEMO

NEMO - Experimentarium på hollandsk

Udstillingerne, farverne selv lyden er langt hen ad vejen den samme som på Experimentarium i København. Oplevelsen er der også og en gang i mellem møder man en ny opstilling eller en ny workshop, som gør besøget det værd.


Midt i Amsterdams havn, over en hovedvej, der forsvinder ned i en tunnel under bygningen, ligger Amsterdams science museum NEMO. Bygningen er visuelt set ikke til at komme udenom. Som en irret kobberhval hæver den sig op fra havnen, i fem etagers højde og en hældende tagterrasse forbundet med en gangbro til vejen. Bygningen i sig selv er helt klart et besøg værd. I den øverste ende af tagterrassen har caféen fået et grønt tag med planter og bier. Om sommeren løber en strøm af vand ned ad taget og driver en række aktiviteter.


Indenfor er bygningen inddelt i 6 etager, hvoraf de 4 midterste indeholder udstillinger, stueetagen fungerer som indgang, butik og eventcenter og den øverste etage fungerer som café og udgang til taget. Trapperne er placeret i forlængelse af hinanden og med luft omkring, så man kan kigge hele vejen gennem bygningen og det skaber en form for atrium, hvor museets såkaldte kædereaktioner kan ses.


Blandt opstillingerne finder man mange gengangere fra Experimentarium. Der er sæbebobler, gyroskoper, og endda også en ”handelsmaskine” i stil med den Experimentarium har fået installeret i deres nye bygning. De fire etager har fået navne, der indikerer deres temaer: Fenomena, Technium, Elementa og Humania. Tagetagen hedder desuden Energetica. I løbet af dagen er der åbent i forskellige værksteder. Da jeg besøgte NEMO var der åbent i deres laboratorie, hvor man kunne lave kemieksperimenter med husholdningskemikalier.


Blandt udstillingerne var særligt deres lille matematikdel veludført. Her var der fokus på symmetri og topologi. Det eneste, der manglede her, var et par M C Escher tegninger for at tilfredsstille min indre matematikkunstnørd. På samme etage var der (naturligvis) også et par opstillinger, der formidlede problematikkerne og udfordringerne ved diger, vandmøller og oversvømmelser.


En mindre vellykket udstilling handlede om at bo og leve i rummet. Her blev der brudt med museets officielle slogan om at ”det er forbudt ikke at røre”. Her kunne man pænt sidde og lytte til historier eller læse tekster om udstillede objekter. Et af de få steder, hvor man kunne interagere med udstillingen, skulle man afgøre om objekter kom fra levende organismer eller var mineralogiske forekomster. Idéen var rigtig god, men udførelsen elendig. Når man gættede var det meningen svaret skulle lyse op i kassen med objektet. Problemet var bare, at teksten var fint læselig uden, så det var først ved det tredje objekt, jeg opdagede, man skulle trykke på en af to knapper.


NEMO Science Museum er helt klart en institution, der er formet af de samme tanker som Experimentarium. Bygningen er anderledes og de konkrete udstillinger afviger også, men oplevelsen og indholdet er den samme.


Er man på ferie i Amsterdam, kan stedet varmt anbefales. Der er ikke de store overraskelser, men man får hvad man forventer af et science center (selvom de kalder sig for et museum).




Website: www.nemosciencemuseum.nl/en/

Entré: op til 17,50 €

Åbningstider: 10-17:30 alle dage (dog lukket nogle mandage)

Adresse: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

Besøgt: februar 2019



Tilbage til de øvrige aktiviteter

Udsigt ned gennem NEMO Science Museum