What If

What if? Serious scientific answers to absurd hypothetical questions

Hvad sker der, når en succesfuld blog overføres til bogformat?


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stor fan af Randall Munroes tegneserie XKCD og blog What if. I 2014 udkom en række af What if-indlæggene og nogle nye på bogform. Formatet var i høj grad, som man kunne forvente: en lang række af seriøse videnskabelige svar til absurde hypotetiske spørgsmål.


Hvad der gør What if-bloggen så populær er imidlertid ikke kun svarene i sig selv. En stor del af successen beror på de mange eksterne henvisninger og fodnoter svarene er krydret med. Hvad er en beskrivelse af hvordan en svømmetur på månen ville føles måske uden en video af en new zealandsk sprinter, der slår verdensrekorden i 100 m hækkeløb med svømmefødder?


Fodnoterne er naturligvis kommet med i bogversionen, det er trods alt netop fra dette format, de stammer. De eksterne henvisninger er desværre ikke. Kun dem, der henviser til videnskabelige artikler, er taget med. Det betyder desværre, at en stor del af morskaben går tabt ved det enkelte svar.


På en af de første sider i bogen står der, at den indeholder 51% svar på nye spørgsmål, som ikke findes på bloggen. Det betyder at omtrent halvdelen af bogen findes i en mere omfattende version frit tilgængeligt på internettet. At det skulle dreje sig om 51% nye svar er imidlertid noget, der er svært at genkende, hvis man har fulgt bloggen fra begyndelsen. Dette skyldes til dels, at der flere steder i bogen under overskriften "weird (and worrying) questions from the What if inbox" er samlet spørgsmål, der besvares med en kort tegneserie eller et par sætninger (nogle gange et enkelt ord (NO)).


Hvorfor skal man så investere i en bog, hvor store dele af indholdet er tilgængeligt på internettet? Af samme grund som folk investerer i opsamlinger af tegneserier eller kataloger for museumsudstillinger: What if-bogen er en kurateret version af bloggen, der giver en anden oplevelse end en mere eller mindre tilfældig gennemgang af de over 100 svar, der ligger på hjemmesiden. Ligesom et museumskatalog giver en vejledning eller et forslag til hvordan man kan opleve en udstilling giver what if-bogen en indføring i Munroes verden af absurde hypotetiske spørgsmål og de metoder, der kan anvendes til at besvare dem på en videnskabelig måde.


Titel: What if? Serious scientific answers to absurd hypothetical questions

Forfatter(e): Randall Munroe

Niveau: Gymnasiet og opefter



Tilbage til de øvrige tekster