SpaceWithSarah

Space with Sarah

Kan man være en succesfuld forsker og samtidig producere YouTube-videoer af høj kvalitet med formidling til menigmand? Selvfølgelig kan man det, og det viser Sarah Pearson med YouTube-kanalen Space with Sarah.


Sarah svarer i sine videoer på nogle af de typiske spørgsmål, hun har fået, når hun har holdt offentlige foredrag eller formidlet kosmologi på anden vis. Det er et simpelt koncept, og det holder. Alle videoerne passer ind i hvad, der i Danmark kunne tænkes at være med i et forløb om kosmologi. Nogle af dem er måske lidt udover niveau indholdsmæssigt for et C-niveauhold, men de besvarer spørgsmål, der sagtens kunne opstå alligevel.


Formidlingen er simpel. Sarah står foran en greenscreen og taler, mens billeder supplerer hendes forklaringer. Det er ikke de store produktioner, men det er heller ikke nødvendigt, når spørgsmålene er så relativt lige til at gå til.


Jeg har brugt flere af videoerne i min undervisning, som primere til diskussioner og inspiration til elevernes egne formidlingsopgaver. Kosmologi er et gavmildt emne at undervise i. Eleverne har altid hørt om et eller andet og har oftest en uspoleret naturlig interesse for at vide mere om universet i modsætning til mange andre emner i fysik, der kan være sværere at sælge. Derfor benytter jeg oftest kosmologi, som emne for elevernes selvstændige projekter.


Sarah Pearson er en af mine gamle studiekammerater fra Niels Bohr Institutet (NBI). Allerede på rusturen kunne man fornemme, at hun havde ambitioner om at nå langt med studiet. Hun havde brugt sit sabbatår, som sekretær på DARK Cosmology Centre, ved NBI og havde her fået en personlig kontakt med flere af forskerne. Efter bacheloren fik hun en Ph.d.-stilling ved Columbia University og flyttede til New York.


Da jeg besøgte hende ved Columbia i 2017, var de første af hendes videoer netop udkommet. Hun fortalte, om hvordan det hele var sket meget pludseligt og også lidt tilfældigt. Midt i skriveperioden for hendes Ph.d. var muligheden for at få produceret en række videoer opstået, men med lidt af et tidspres. Hun valgte at slå til, og fik skrevet manuskript, og filmet det hele i løbet af kort tid og vendte tilbage til Ph.d.-skriveriet. Nogle måneder efter blev videoerne udgivet og hun endte i Ingeniøren herhjemme i Danmark og på Niels Bohr Institutets hjemmeside.


Senere kom en anden sæson af videoer, men så er der ikke kommet så meget siden da. Jeg ved ikke om der er planer om at lave flere, men med Sarahs entusiasme for at formidle sin forskning og sit felt vil jeg ikke blive overrasket.



Tilbage til de øvrige videoer