Horrorskoper

Horrorskoper

30 meter fra hvor jeg sidder, opdagede Hans Christian Ørsted elektromagnetismen. Det står på en fin plade uden på bygningen, der står der i dag. Den gamle bygning er revet ned og i dag er det i stedet et advokatfirma, der har til huse på dette fysikhistoriske sted. Jeg sidder på Folkekirkens Nødhjælps café ”Nutid”. Det er ikke et sted, jeg kommer ofte. Det er faktisk første gang, jeg er her.


Caféen er ikke fuld, men jeg må alligevel sætte mig overfor to damer, efter jeg har købt mig en kop kaffe af en asiat, der ikke taler dansk. Bag mig sidder to nordmænd og en svensker og snakker sammen. I hjørnet under en kæde af farvede lamper sidder to damer og en mand og taler om livet. Jeg lytter ikke aktivt til nogen samtaler, men opfanger brudstykker af de samtaler der foregår overalt omkring mig.


I hjørnet bliver der snakket om en af damernes ønske om at få børn og hvordan de planer er blevet bremset af bruddet med kæresten i foråret. Snakken går videre til kræftbehandling og den efterfølgende psykologiske reetablering.


Jeg får etableret kontakt til Internettet på min computer og tjekker hurtigt nogle e-mails og en vejrudsigt. Jeg kunne lige så godt have kigget ud af et af de store vinduer eller brugt et halvt sekund på at overveje om det grå regnvejr vil have tid til at ændre sig før jeg skal videre ud i verden, men meteorologernes autoritet er stor, hvis de altså kommer med forudsigelser, der passer med mine ønsker, ellers er usikkerheden sikkert bare for stor.


Pludselig bliver min opmærksomhed fanget af en absurd sætning fra de to damer over for mig. ”De mænd jeg har været rigtig forelsket i, har alle været vandtegn”. Min koncentration forsvinder fuldstændig fra det jeg sidder og laver. Siden jeg hørte om Tycho Brahes eksil, har jeg næret stor mistillid til al snak om horoskoper. Tycho Brahe, den verdensberømte danske astronom, der slog hul på himmelhvælvets uforanderlighed med opdagelsen af en ny stjerne på nattehimlen, måtte rejse i eksil i Prag, da den danske konge var utilfreds med de horoskoper, Brahe havde lagt. I dag er alt hvad, der vidner om Brahes paradigmeskiftende opdagelse en sørgelig ruin på øen Hven, som kun kan tilgås med færge en gag i døgnet og kun fra Sverige i vinterhalvåret.


Med sin opdagelse lagde Tycho Brahe grundstenen for horoskopernes endeligt, skulle man tro, men i dag er de fast inventar i ugeblade og nogle aviser. Der har sågar været TV-programmer, som underbyggede deres autoritet. Tanken om, at Jordens, planeternes og stjernernes relative positioner på vores fødselstidspunkt har indflydelse på vores liv i dag tiltaler ikke overraskende rigtig mange. Det fratager os ansvaret for vores held i kærlighed og økonomi.


Vores fødselsdato har da også en indflydelse på vores succes i livet, men indflydelsen er ikke baseret på fjerntliggende himmellegemer. Det er derimod de sociale normer og opbygningen af vores samfund, der skaber disse forskelle. Succesfulde fodboldspillere er langt overvejende født i de tre første måneder af året. Det skyldes ikke, at afstanden til en stjerne er mindre på dette tidspunkt, men derimod at inddelingen i ungdomsidræt er baseret på fødselsår. Børn født tidligt på året har derfor et aldersmæssigt forspring i forhold til deres holdkammerater, et forspring der er markant i ungdomsårene og leder til øgede privilegier.


Jeg forsøger at skrive videre, men min fokus er brudt. Jeg drikker min kaffe og opdager, at min forbindelse til Internettet er røget. Det trådløse netværk vil ikke tale sammen med min computer. Jeg ser til min glæde at universiteternes fælles netværk Eduroam er tilgængeligt og forsøger at logge på, dog uden held. Jeg finder dog hurtigt ud af at bruge min telefon som hotspot og er nu igen fokuseret takket være den tekniske adspredelse.


Nordmændene og svenskeren går og de to damer rykker til de behageligere stole bag mig, mens snakken går om cremer og naturprodukter. De tre i hjørnet forsvinder også ud og giver plads til en pige, der senere mødes af to drenge. Jeg skriver videre på en beskrivelse af andre aktører inden for fysikformidling og køber en ekstra kop kaffe.


To piger, jeg ikke tidligere har lagt mærke til, fordi de sad bag de to damer, diskuterer en analyse af saltvandskoncentrationer i en kemirapport, de skriver på. De nytilkomne i hjørnet finder et spil frem og skal til at konkurrere på paratviden. Damerne bag mig bliver skiftet ud af to fransktalende.


Horoskoperne findes endnu, men jeg fornemmer at overtroen taber terræn til logikken. Jeg fortsætter mit arbejde indtil en kirkeklokke begynder at slå. Jeg kigger ned på uret i hjørnet af skærmen, der viser 18:00 og konkluderer, at kirkeklokkerne har samme autoritet som meteorologerne. Sankt Petri kirke har lukket i vinterhalvåret ligesom færgen til Hven, men klokkerne slår endnu ligesom Brahes erfaringer fortsat er gyldige. Jeg pakker sammen og går ud i det grå regnvejr.


Tilbage til de øvrige tekster