Experimentanium

Experimentanium (Экспериментаниум)

Jeg var både overrasket, stolt og spændt, da jeg havde dekrypteret den kyrilliske skrift, der angav destinationen for mit udflugtsmål. I forbindelse med jeg underviste på en sommerskole i Moskva kom jeg på en række ekskursioner. Et af stederne var Experimentanium. På det tidspunkt havde jeg et studiejob på Experimentarium i Hellerup. Jeg var derfor overrasket over navnet på udflugtsmålet. Jeg var stolt over at have dekrypteret det fremmede alfabet (men ikke helt sikker på om det var stavet rigtigt). Endelig var jeg spændt på at se hvordan, russerne havde fortolket opgaven science center.


Da bussen stoppede foran hovedindgangen til Experimentanium, gik der et stykke tid, før jeg opdagede det. Stedet har som de fleste andre steder i Moskva ikke nogen egentlig parkeringsplads, da trafikken nu er, som den er i Moskva (ufremkommelig). Indgangen var gemt godt af vejen og kun hvis man kendte stedets logo, ville man genkende det.


Det meget beskedne førstehåndsindtryk blev dog afløst af en overraskelse over hvor stort og professionelt stedet alligevel virkede. Det var ikke på størrelse med hverken det gamle Experimentarium i Hellerup eller det midlertidige Experimentarium City på Papirøen, det var noget mindre, dog stadig stort nok til, at de kunne have nogle hundrede gæster på en gang.


Selve bygningen var i øvrigt noget for sig. Det var tydeligvis en gammel fabriksbygning (ligesom Experimentarium i Hellerup). En af de mere pudsige indikationer af dette var en døråbning, der blot var knap 1,5 m høj, men omtrent 20 cm dyb.


Opstillingerne var i fin stand, om end de virkede lidt mere primitive, end hvad jeg var vant til fra Experimentarium, men essensen var der. På Experimentarium blev der på det tidspunkt snakket rigtig meget om sikkerhed i udstillingerne, derfor lagde jeg særligt mærke til hvor let de tog den slags i Rusland. Et godt eksempel er fakirsengen. På Experimentarium har man et leje, hvor en masse affladede metalspidser bliver skubbet op gennem nogle huller i lejet ved hjælp af en hydraulisk pumpe, der tilpasser kraften efter personens vægt. I Rusland har de slået en masse søm igennem en plade og monteret dem som sædet i en stol.


Forklaringerne til opstillingerne var desværre kun på russisk, men hvis man kunne russisk, blev de også suppleret af en audioguide på en app. Da jeg talte med en af piloterne fik jeg dog at vide, at han i løbet af de sidste seks måneder, hvor han havde arbejdet der, kun havde set to personer bruge app’en.


Piloterne var i det hele taget meget hjælpsomme, på trods af kun en af de otte, der var til stede, talte engelsk. De gik alle rundt med et forklæde som uniform. I forklædet kunne de montere et højtalersystem, der var særligt anvendeligt, når de lavede guidede ture. Denne løsning var virkelig god og er da også efterfølgende blevet implementeret på Experimentarium, dog med stærkt begrænset brug.


En ting, jeg blev lidt overrasket over, var, at enkelte opstillinger kostede ekstra og at det ikke var nogen særligt spændende opstillinger (jeg kendte dem fra Experimentarium). På Experimentarium er der en del russiske besøgende, jeg spurgte derfor af og til om de havde besøgt Experimentanium, men mødte dog aldrig nogen, der havde været der. Jeg mødte til gengæld flere, der beklagede sig over, at Experimentanium var for dyrt, hvilket overraskede mig, da Experimentarium kostede omtrent det dobbelte.


Experimentanium var helt klart et besøg værd. Alle morede sig, alle lærte noget og jeg fik vist mine sæbeboblepusteevner efter at have pralet med dem over for de øvrige undervisere.


Du finder mine billeder med kommentarer her.Website: http://www.experimentanium.ru/

Entré: op til 550 RUB (hverdage), 650 RUB (weekender)

Åbningstider: 9.30-19.00 hverdage, 10.00-20.00 weekender

Adresse: г. Москва, метро «Сокол», Ленинградский просп., д. 80, к.11 (ved metrostationen Sokol, på Leningradskij Prospekt, dør 80, bygning 11)

Besøgt: juli 2013Tilbage til de øvrige aktiviteter