Heureka

Heureka

Efterårsferien og vinterferien er højsæson for museer. Koldt og gråt vejr kombineret med småbørnsferie betyder indendørsfamilieaktiviteter og her er museer ideelle. Kombinerer man det så med en mandag, hvor de fleste museer er lukkede og øsende regnvejr har man et overfyldt sciencecenter. Det glemte jeg, at tænke på, da jeg valgte at besøge Heureka nær Helsingfors.


Heureka er et klassisk sciencecenter med interaktive opstillinger. Derudover har de en scene og et planetarium, hvor der bliver vist henholdsvis shows og film. Ca. et kvarter før de gik i gang var køen allerede på længde med kapaciteten. En stor del af udstillingsområdet var sat af til en udstilling om hjernen, som jeg desværre ikke så, da man her skulle bevæge sig i grupper. Et andet større område var afsat til en dinosaurudstilling og endelig var der nogle laboratorier, hvor der var mulighed for at følge workshops. Det så også ud til at der kunne være udendørsaktiviteter, men vejret var ikke ligefrem til det.


Den mest interessante del af udstillingsområdet var helt klart et åbent værkstedsområde, hvor man kunne bygge racerbiler og konkurrere med hinanden om hvilken der kørte hurtigst eller langsomst. Der var også et lille elektronikværksted med forskellige komponenter, der kunne forbindes med ledninger og så var der et værksted, hvor man kunne bygge konstruktioner med sugerør. Her var der en høj grad af interaktivitet og de åbne opgaver aktiverede fantasien hos de fleste. Især racerbilerne var populære og de mange kombinationsmuligheder sammen med muligheden for at afprøve sit produkt engagerede børn i næsten alle aldre.


Informationerne alle vegne var på mindst tre sprog (finsk, svensk og engelsk) og mange steder også på russisk. I planetariet var der mulighed for at låne høretelefoner, hvor man fik oversat lyden til et af de fire sprog. Lyden fra planetariets højttalere kombineret med høretelefonernes placering uden på øret gjorde dog, at man fik lidt for meget baggrundsstøj.


Jeg havde egentlig tænkt mig at spise frokost på Heureka, men klokken 13:30 var der stadig en 20 meter lang kø for blot at komme ind i cafeteriaet. Museumsbutikken var også godt fyldt op, men ikke værd at sige så meget mere om.


Selvom Heureka ligger et stykke uden for byen er det helt klart et besøg værd, prøv dog at undgå mandag i efterårsferien (som finnerne har samtidig med os).


Website: heureka.fi

Entré: voksne 22 €, børn 15 €

Åbningstider: hverdage 10-17 (torsdag til 20), weekender 10-18

Adresse: Tiedepuisto 1, Vantaa, Tikkurila, Finland

Besøgt: oktober 2019


Tilbage til de øvrige aktiviteter