Kystcentret

Kystcentret, Thyborøn

Få meter fra hvor Vesterhavet for godt 100 år siden fik en varig indgang til Limfjorden ligger Kystcentret. Her formidles vandets kræfter, den kystnære natur og menneskets færden og gebærden i området.


I en stor kasseformet glasbygning på en af de mindre veje i Thyborøn efter Sea War Museum Jutland og Jyllands Akvariet ligger Kystcentret. Med sin moderne udformning og store lystavle skiller den sig ud i både landskabet og bybilledet som de tyske bunkere i klitterne. Udenfor hovedindgangen ligger en betonhugorm klar til at bide ud efter de besøgende, mens bemalede sten smiler en i møde.


Det er svært at gennemskue hvilken type formidling, der foregår i dette center med en så forskelligartet indgang. Udstillingerne spænder da også bredt. Hovedudstillingen formidler naturgeografien i området, men deler hovedbygningen med en udstilling om forliset af den russiske fregat Alexander Nevskij og formidling om kystlivredning. Forlader man bygningen i en retning kommer man til en kystlegeplads. Går man i en anden retning ligger Thyborøn fæstningen, hvor besættelsestiden formidles.


Alt dette kan man naturligvis ikke nå at opleve på blot en time, men det var hvad jeg havde, da jeg besøgte kystcentret. Jeg valgte at fokusere på hovedudstillingen om den lokale naturgeografi. Udstillingen Sand, vand og forstand viser gennem tekst, interaktive opstillinger og billeder, hvordan havet har formet området omkring Thyborøn, hvordan man kan kystsikre et område og hvilke effekter det kan have på naturen. De interaktive opstillinger formidlede til mange forskellige niveauer på samme tid. En børnefamilie brugte lang tid på at bygge diger i en våd sandkasse, mens jeg hang fast ved en model af højdekurverne i Danmark.


Enkelte af opstillingerne kunne bruge en mindre reparation. En bølgemodel, der ved hjælp af roterende skiver med en enkelt prik hver skulle vise vandets bevægelser, fungerede, men prikkerne var forskudt, så bølgebevægelsen ikke var synlig. Dette betød, at modellen kun var brugbar, hvis man forstod resultatet på forhånd. Det var dog et fåtal af opstillingerne, der ikke virkede.


Jeg kunne sagtens have brugt længere tid i denne udstilling, men måtte videre.


Nevskij er et russisk navn, jeg havde hørt nogle gange før, men ikke kunne placere på andet end Nevskij Prospekt, en hovedgade i Sankt Petersborg. Er man fra Thyborøn, er det dog navnet på en fregat, der forliste ud for kysten. Vraggods fra fregatten var i mange år at finde i stort set alle hjem i byen og skibets anker er udstillet på byens havn. Historien om forliset og den finske kaptajn blev præsenteret i en fin udstilling med masser af artefakter fra forliset.


Mere nåede jeg desværre ikke at se. Vender jeg en dag tilbage til Thyborøn, vil Kystcentret ligge øverst på min liste over steder, jeg skal gense.


Website: kystcentret.dk

Entré: Voksne 119, børn 99 (gælder for 7 dage)

Åbningstider: Sæsonafhængigt, åbner 10 lukker mellem 16 og 18 lukket november til start februar

Adresse: Kystcentervej 3, 7680 Thyborøn

Besøgt: juli 2020

Tilbage til de øvrige aktiviteter