OMSI

Oregon Museum of Science and Industry

En ubåd, et planetarium, en biograf, laboratorier, særudstillinger og faste udstillinger. Der er lidt af hvert ved OMSI i Portland, Oregon. Så meget, at det kan være svært at overskue, hvad man skal købe billet til, når man ankommer.


Jeg startede med en særudstilling om videnskaben i Pixars animationsfilm. Ved køb af adgang til udstillingen blev man tildelt et starttidspunkt, dels fordi man først blev sat til at se en 5 minutter lang introduktionsfilm og dels for at sikre, at der ikke var for mange mennesker i udstillingen af gangen. Det var en veludført udstilling med mange gode eksempler på udfordringer ved at animere/simulere virkeligheden og den udvikling produktionsselskabet Pixar havde gennemgået de seneste 20 år. Flere af eksemplerne forestiller jeg mig at bruge i min undervisning, eksempelvis hvordan alle græsstrå åbenbart simuleres som parabler, fordi de ikke skulle være lineære, men samtidig heller ikke skule kræve for mange beregninger, eller hvordan en figurs krøllede hår blev simuleret som koblede fjedersystemer.


Portland er kendt som en miljøbevidst by i USA, så selvfølgelig har de også en mindre permanent udstilling om vedvarende energi og affaldshåndtering (delvist sponsoreret af Vestas). Den virkede udmærket især var en lille opslagstavle med nyheder om forskning i bæredygtighed et fint indslag, som hjalp til at holde udstillingen aktuel.


I umiddelbar forlængelse af denne udstilling var der en lille udstilling om graviditet og fosterudvikling, der sikkert havde til formål at perspektivere diskussionen om abort. Derudover var der også en fin lille geologisk samling og en udstilling for 0 til 6 år.


Uden for museet, i Willamette floden, ligger en gammel ubåd, der tidligere har tilhørt den amerikanske flåde. Her kan man få en rundvisning af ældre mænd med en lidt for stor stolthed over det amerikanske militær efter min mening. Hvis man er til krigshistorier og interesseret i at vide mere om livet ombord på en ubåd, er det helt sikkert en spændende oplevelse.


Museets hovedhal, som tidligere har huset et kraftværk, er indrettet med mange interaktive opstillinger og et kemilaboratorium, hvor man kan få lov til at udføre eksperimenter under vejledning af en af museets ansatte. Midt i det hele står en gammel turbine, der sammen med en loftskran er alt hvad der er tilbage af det gamle kraftværk. På turbinen hænger et oversigtskort over hvordan kraftværket havde fungeret, men tegnet på en måde, så det var meget svært at gennemskue om turbinen udgjorde hele tegningen eller blot en del og i så fald hvilken. Den tydeligste formidling var, at man ikke måtte kravle på den.


Samlet set har OMSI rigtig meget at byde på, men primært meget forskelligt og det bliver hurtigt svært at fordybe sig i noget. Det er bestemt et besøg værd, hvis man kommer til Portland, men ikke værd at rejse efter. Priserne er rimelige om end uoverskuelige, fordi entréen skal sammensættes af så mange forskellige valg.


Website: omsi.edu

Entré: 14,50$ for basis entré

Åbningstider: Alle dage 9:30-19

Adresse: 1945 SE Water Avenue, Portland, Oregon, USA

Besøgt: juli 2019