HumblePi

Humble Pi - A Comedy of Maths Errors

Matematik kan være svært, så det er ikke så underligt, at verden er fuld af eksempler på matematiske fejl. De fleste fejl er ret ligegyldige. Når et ”tilbud” i supermarkedet ikke kan svare sig, fordi stykprisen er bedre eller når en oversætter kommer til at lade det engelske ord billion være det samme som det danske, giver det anledning til et kort grin, men sjældent mere.


I Humble Pi har Matt Parker samlet en række lidt mere sofistikerede fejl og fejlslutninger. Bit-fejl i computere pga. sparsommelige programmører og enhedsfejl hos håndværkere og ingeniører er der rigeligt af, og de præsenteres med Parkers skarpe forståelse, for hvordan man kombinerer matematik og comedy.


Matt Parker kalder sig selv for stand-up matematiker. Sammen med fysikerne Helen Arney og Steve Mould optræder han under navnet Festival of the Spoken Nerd, hvor fysik, matematik og humor går hånd i hånd. På YouTube er han også et kendt ansigt, hvor han ofte optræder på kanalen Numberphile og på sin egen kanal StandUpMaths.


Tematisk minder Humble Pi meget om How not to be wrong af Jordan Ellenberg. Begge bøger viser hvordan man let kan komme til at lave alvorlige fejl i matematik, hvordan man kan undgå dem og hvordan man kan benytte den nye viden man har fået til sin fordel. Humble Pi har dog en væsentligt mere humoristisk og ofte også teknisk tilgang til emnerne. Parker er således ikke bange for at skrive noget pseudo-kode til at forklare hvorfor Pacman crasher eller hvorfor det kan være en god idé at genstarte sit fly en gang i mellem. Til gengæld må man nok erkende, at Ellenberg lærer os mere matematik end Parker. Det bliver dog aldrig på et niveau, hvor Parker blot peger fingre af folk og griner af deres fejl. I stedet viser han hvorfor vi alle laver den slags fejl og hvordan vi kan undgå dem.


Bogen er fuld af sjove detaljer. Siderne er nummereret omvendt og ender i et overflow i taksigelsen, hvor man pludselig går fra side 0 til 4294967295. En joke, der giver mening, når man har forstået problemerne med at lade computere tælle, men kun allokerer et bestemt antal bits til det.


Humble Pi er underholdende og lærerig. Den er hurtigt læst og efterlader en med en fornemmelse af, at man er blevet godt underholdt og har lært en smule, om hvordan vi alle fejler. Det lader også til at være målet for bogen. Det er ikke de store indsigter, man får ud af bogen, og man skal nok også have den rigtige form for humor for at synes om den. Der er en del overlap mellem bogen og Parkers YouTube-kanal, da denne er blevet brugt til at promovere bogen, men nok også har udgjort en væsentlig del af forstudierne til bogen. Det er dog glædelige gensyn hvad enten man ser videoerne eller læser bogen først.


Titel: Humble Pi – A comdey of maths errors

Forfatter: Matt Parker

Niveau: Gymnasiet og opefter


Tilbage til de øvrige tekster