Hvad nu hvis...

Hvad nu hvis...

Hvad ville der ske, hvis en baseball blev kastet med 90 % af lysets hastighed? Kan man lave en lavalampe med rigtig lava? Hvor stor en andel af alt vandet på Jorden har på et tidspunkt været sodavand?


Disse tre spørgsmål og mere end hundrede andre giver Randall Munroe et kvalificeret bud på ved at anvende fysik, statistik, matematiske beregninger og diverse tabelværdier. ”Hvad nu hvis” er den type af spørgsmål, hvor man ofte ender i nogle groteske situationer ved at ændre lidt på virkeligheden.


Fra sit arbejde med tegneserien xkcd, en grad i fysik og nogle års arbejde med robotter for NASA har Randall Munroe opbygget en god basisviden om en masse forskellige emner. Det er dog hans kompetence til at kombinere viden fra vidt forskellige områder, hans evne til at opstøve overraskende forskning (hvoraf flere projekter er værdige til at modtage en Ig Nobel-pris), hans evne til at holde beregningerne forholdsvist simple og naturligvis de mange håndtegnede illustrationer, der gjorde what-if serien til en fast del af min ugentlige læsning (der er desværre kommet ret langt mellem hvert blog indlæg nu).


Undertitlen til what-if serien er seriøse videnskabelige svar til absurde hypotetiske spørgsmål og det er netop hvad det er. Seriøsiteten udelukker dog ikke et tykt lag af humor og referencer til diverse internetfænomener, som man ikke altid fanger i første gennemlæsning. Det forhindrer dog ikke én i at forstå helheden, som det ellers kan være tilfældet med hans tegneserie.


De mange svar kan også bruges i fysik- eller matematikundervisningen i gymnasiet med lidt behændighed. Et eksempel på dette er nummer 116, hvor spørgsmålet løst oversat lyder: ”Hvis du fjernede alle regler fra et racerløb og blot skulle have et menneske hurtigst rundt på en bane 200 gange, hvad ville så være den optimale strategi? Mennesket skal overleve.” Svaret hertil anvender en masse koncepter fra fysik B undervisningen, man kan diskutere i løbet af et modul eller sætte eleverne til at analysere.


Flere af svarene fra hjemmesiden og en masse øvrige er inkluderet i en bog af samme navn som hjemmesiden, der blev udgivet i september 2014 (se her). Bogen er oversat til en masse sprog, dog ikke dansk endnu.http://what-if.xkcd.com/Tilbage til de øvrige tekster