Six Not-So-Easy Pieces

Six not-so-easy pieces

Det gælder om at holde tungen lige i munden, når Feynman i en tour de force af fysisk argumenteren leder dig igennem relativitetsteoriens verden af overraskende resultater og tankevækkende betragtninger.


Six not-so-easy pieces er ikke Six easy pieces. Når en fysiker siger ikke-så-let betyder det som regel ret svært, og relativitetsteori er som regel ret svært, men på en eller anden måde får Feynman gjort det noget lettere end man ville have forventet. Nogen gange er det rækkefølgen og tidspunktet, man får introduceret nye koncepter i og på, der afgør hvor let det er at forstå. Jeg tror denne bog er et godt eksempel på det.

De første to ikke-så-lette dele har faktisk ikke noget at gøre med relativitetsteori, men er derimod en del om vektorer, som egentlig hører til i matematikkens verden, og en del om symmetrier i fysik. Hvordan disse to emner hænger sammen med relativitetsteorien, går først op for een i løbet af bogen, hvor de bliver brugbare argumenter.


Ligesom Six easy pieces er Six not-so-easy pieces sammensat af uddrag fra Feynmans førsteårskursus i fysik fra California Institute of Technology, og det mærkes tydeligere i denne bog end i den anden. Der er flere udregninger og flere henvisninger til tidligere dele af kurset, som man må tilgå den samlede foredragsserie for at læse. Det betyder, at du nok skal støve differentialregningen og et par andre regneregler af før du giver dig i kast med denne bog.


Fordybelse er nødvendig for at læse denne bog. Det er ikke en bog, man lige læser på en eftermiddag, selvom den kun har knap 150 sider. Man kan godt, men så kommer man til at misse nogle ting eller blot acceptere nogle mellemregninger.


Relativitetsteori er ret svært, men det bliver noget lettere når Feynman forklarer det, med sine analogier og snedige betragtninger.


Titel: Six Not So Easy Pieces

Forfatter(e): Richard P Feynman

Niveau: Fysik A og opefter (mest opefter)Tilbage til de øvrige tekster