SomGjaldtDetLivet

Som gjaldt det livet

I 00’erne talte vi om drivhuseffekten og global opvarmning og i 10’erne blev det til klimaforandringer. I 20’erne forventer jeg, det bliver klimakrisen, der bliver det almindelige ord at omtale problematikken med. Vi er således gået fra teori over observationer til resultater.


Det var egentlig for nogle årtier siden, vi skulle have reageret, men det gjorde vi ikke i tilstrækkelig grad. Derfor må vi nu kæmpe en kamp mod vores samfundsstrukturer og naturen på samme tid, som gjaldt det livet.


Jeg er vokset op med Jørgen Steen Nielsens skriverier om den økologiske krise. Jeg kommer fra et hjem, hvor Dagbladet Information kom ind ad brevsprækken hver morgen og får den også leveret på min adresse i dag. I hele denne periode har Nielsen beskrevet krisen og hvordan den grønne omstilling kan foregå. Som gjaldt det livet er et kondensat af disse skriverier med særlig fokus på de nyere tanker om konkrete tiltag, der kan lede til den grønne omstilling såsom doughnut-økonomi og borgerting.


Jørgen Steen Nielsen binder tre kriser sammen til en samlet problematik og søger løsningerne i en radikal ændring af vores samfundsstrukturer med forhåbningen om, at løsningen også kan være en forbedring og ikke blot et kompromis.


De tre kriser er den aftagende biodiversitet, den voksende økonomiske ulighed og klimakrisen. Løsningerne, der fremlægges i bogen, er redaktionen på Informations darlings: Doughnut-økonomi, borgerting, Green New Deal og en ny version af 68-oprøret.


Som titlen antyder, er et teknologisk fiks ikke en mulighed. Hvor slagene tidligere stod mellem klimaskeptikere og det etablerede videnskabelige samfund, er kamppladsen i dag flyttet til diskussionen om hvilke tiltag, der skal tages, i hvilke tempi, det skal ske og hvor stor en betydning teknologisk udvikling skal have. Her er det simple svar: alle, hurtigst muligt og størst muligt; det skal ske som gjaldt det livet!


Som verden ser ud i dag, når vi ikke målene fra Paris-aftalen. Vi kommer faktisk ikke i nærheden af det. Det betyder ikke, at vi blot kan acceptere nederlaget og så forberede os på de katastrofale følger. En temperaturstigning på 1,5 grader celsius har voldsomme effekter. En temperaturstigning på 2,0 grader celsius har ekstreme effekter. Herfra forventes det at følgevirkningerne vokser eksponentielt. Den grønne omstilling er nødvendig, hvis vores overlevelse er det.


Med 321 kildehenvisninger på knap 200 sider giver Jørgen Steen Nielsen belæg for problematikkerne, reaktionerne og løsningerne. Bogen er udgivet umiddelbart efter folketingsvalget i 2019 og er tydeligt præget af både det og det tidligere europaparlamentsvalg gennem de udtalelser forfatteren har med fra folketingspolitikerne.


Man mærker desværre, at bogen er skrevet i en fart. Der er nogle små fejl i årstal, men særligt en rodet og decideret forkert definition af Gini-koefficienter sætter sig i hukommelsen. Analysen er dog korrekt.


Var bogen skrevet et halvt år senere efter en lovende klimalov, et skuffende COP25 og voldsomme skovbrande havde konklusionerne stadig holdt, men prognoserne om muligt mørkere. Der er behov for at den nye klimabevægelse vokser og at den kæmper, ja igen, som gjaldt det livet.


Titel: Som gjaldt det livet – til den nye klimabevægelse

Forfatter: Jørgen Steen Nielsen

Niveau: Gymnasiet og opefter
Tilbage til de øvrige tekster