Vanvittig Viden

Vanvittig Viden

Formidling skal ske i øjenhøjde, hvis det skal have størst mulig effekt. Vanvittig Viden serien gør netop det for et af de sværeste publikummer: børn i 12-15 årsalderen. Hvor stor en indflydelse, de har haft på min interesse for naturvidenskab, skal jeg ikke kunne sige, men jeg genkender af og til brudstykker af viden fra bøgerne, som jeg kan trække frem og anvende.


Vanvittig Viden, er en serie af bøger, der introducerer et emne på omtrent 150 sider. Serien er ikke begrænset til naturvidenskab og har derfor udover titler som "Katastrofale Kræfter" og "Morderisk Matematik" også titler som "Eventyrlige Egyptere" og "Guddommelige Grækere" og ja alle titler er alliterationer (ligesom flere ting her på Fysik Formidlingen).


Titlerne på bøgerne indikerer et ret så karakteristisk træk for alle bøgerne i serien: de er meget uformelle i deres formidling. Bøgerne er fyldt med små tegneserier, der supplerer handlingen, masser af små vittigheder og aldrig avancerede ligninger.


Bøgerne er ikke blot fortællinger om et emne. De indeholder masser af små quizzer, historiske bemærkninger og gåder. Nogle af dem er opbygget omkring en historie, f.eks. er Morderisk Matematik historien om en kidnappet prinsesse, der må befries ved at løse matematiske gåder inden for en lang række af emner.


Originalmaterialet til bøgerne kommer fra flere forskellige bogserier fra England, herunder Nick Arnolds "Horrible Science", Terry Dearys "Horrible History" og Kjartan Poskitts "Murderous Maths", som dog alle er inspirerede af hinanden. Hvor mange der er oversat til dansk ved jeg ikke (jeg har seks titler stående), men originalserierne har langt flere titler.


Personligt havde jeg stor glæde af at læse dem, da jeg gik i grundskolen. Her var der bøger, der formåede at formidle en række emner på en spændende måde. Hvorvidt, de holder i dag, er svært at sige, men jeg kan læse mig til, at Nick Arnolds serie nu også bliver produceret som en TV-serie.


Titel: Vanvittig Viden - herunder Katastrofale Kræfter, Morderisk Matematik og Vores Gådefulde Galakse

Forfatter(e): Nick Arnold, Terry Deary, Kjartan Poskitt

Niveau: Grundskoleelever på mellemtrinet eller i udskolingenTilbage til de øvrige tekster