WeHaveNoIdea

We have no idea - A guide to the unknown universe

I skolen lærer man om alt det vi ved om verden omkring os. Der bliver sjældent brugt særlig lang tid på alle de ting vi ikke har nogen anelse om. Derfor kommer det ofte som en overraskelse for en del elever, når de finder ud af at der er noget vi ikke kan svare på. Jeg har flere gange været ude for at blive beskyldt for, at det nok bare er mig, der ikke har lært det.


Der er ting vi ikke ved, fordi vi ikke har undersøgt det endnu, og så er der ting, vi ikke har nogen anelse om, hvordan vi skal finde ud af. Jorge Cham og Daniel Whiteson giver i denne bog et indblik i den sidste type af spørgsmål. Whiteson, en eksperimentel partikelfysiker, leverer de fysiske indsigter, mens Jorge, en robotingeniør, der nu laver tegneserien PhD Comics, leverer illustrationerne og fødselsspørgsmålene.


Bogen behandler 17 forskellige spørgsmål, som vi på nuværende tidspunkt ikke har nogen idé om, hvordan vi skal besvare. Det er de helt store og dybe spørgsmål om universet, der stilles her. Fra hvor kommer de superhurtige partikler Jorden af og til rammes af fra til hvad er rum og tid egentlig.


Cham har en del erfaring med at illustrere denne type af diskussioner og naturvidenskabelige gennemgange. Han har tidligere lavet en illustreret forklaring af hvad de går og laver ved CERN og hvad Higgs-partiklen er for en. Derudover har han kastet sig over film om livet som Ph.d.-studerende og senest også en podcast med Whiteson, hvor de fortsætter med at stille spørgsmål om universet, hvor bogen slap (desværre på bekostning af tegneserien).


Whiteson viser gennem teksten, at han forstår, hvorfor nogle spørgsmål er dybere end andre, og får formidlet, hvorfor vi skal bekymre os om svarene. At vi ikke ved noget som helst om 95% af universets energi, lyder lige så utroligt, som det er. Det er derfor det naturlige udgangspunkt for bogen. Herfra får vi opklaret, at de 95% består af to forskellige ting, men at vi ikke ved særligt meget om nogen af de to ting (mørkt stof og mørk energi). Derfor vendes opmærksomheden mod de 5%, vi rent faktisk føler, vi forstår. Det viser sig så, at vi faktisk ikke har helt godt styr på, hvordan det interagerer.


Den store overraskelse kommer måske så ved, at den kraft, der giver os flest problemer at forstå, er tyngdekraften, som ellers er den eneste, gymnasieelever rent faktisk møder en god beskrivelse af. Herfra går vi videre over relativitetsteori og den underlige fartgrænse, universet har, til at se på hvad det egentlig er for en konstruktion det her univers.


Man keder sig ikke, når man læser denne bog. Chams streg og humor skinner tydeligt igennem. Whiteson er heller ikke uden humor, hvilket man vil opdage, hvis man lytter til deres podcast, men det er nok hans fortjeneste, at de holder sig på sporet og får vist, hvor langt vi er med besvarelsen af bogens spørgsmål.


At tage udgangspunkt i alt det, vi ikke ved om universet, er et godt fortælleteknisk greb. Det giver anledning til spekulation og læseren får en fornemmelse af, at man selv har mulighed for at påvirke udviklingen.


Titel: We have no idea – A guide to the unknown universe

Forfattere: Jorge Cham og Daniel Whiteson

Niveau: Gymnasiet og opefter


Tilbage til de øvrige tekster