SteveMould

Steve Mould

En kanal hvor der ofte hældes ting ud af bægerglas og formidlerens mimik bærer en stor del af fortællingen.


Steve Mould er en af mange, der laver YouTube-videoer om naturvidenskab. Der er ikke nogen klar rød tråd i hvad de handler om. Der var godt nok en periode, hvor det ofte handlede om at hælde ting ud af bægerglas, og så var der et tidspunkt, hvor han filmede en række forskellige ting i mikrobølgeovne. Så hvad er det, der adskiller hans videoer fra de andre? Han har en særlig måde at præsentere på.


Mould taler med en rolig lidt dyb stemme. Han leverer dog budskabet med en ansigtsmimik, der bidrager gevaldigt til budskabet. Han formår at formidle svære emner, mens han ved hjælp af ironiske kommentarer koblet med skævt hævede øjenbryn og opspærrede øjne underholder dig.


Mould udgør en tredjedel af trioen Festival of the Spoken Nerd, som blander stand-up med excel-ark, revysange og naturvidenskabelige forsøg. Det bringer han med ind på YouTube-kanalen, hvor mange af forsøgene mest af alt minder om noget fra et fysikshow, men formidlingen går i dybden.


Emnerne for videoerne spænder vidt. De fleste handler om fysik, men der er ofte et kemisk eller biologisk aspekt med eller også er det fysiske forklaringer på kemiske og biologiske principper. Der er med andre ord en høj grad af tværfaglighed i videoerne. Derudover tager de ofte udgangspunkt i fænomener, der kan frembringes ud fra hverdagsobjekter.


Jeg har endnu ikke benyttet nogen af videoerne i min undervisning, men jeg er blevet inspireret til at lave flere forskellige forsøg i mine timer og har fået gode perspektiver til hvordan de skal præsenteres. Her tænker jeg især på hans videoer om LED’er og solceller og gravitationsbølger. Mest af alt nyder jeg blot at blive underholdt, når jeg ser hans videoer.


Tilbage til de øvrige videoer