50 projekter fra grundskolen, 50 projekter fra ungdomsuddannelserne, 14 internationale projekter, 36 udstillere, dissektioner af marsvin og hammerhaj, scienceshows og præmier for omtrent en million kroner er blot noget af det du kan opleve ved finalen i Unge Forskere konkurrencen også kendt som Science i Forum.
Siden 2014 er finalen i Unge Forskere konkurrencen blevet afholdt i Forum på Frederiksberg. De deltagende projekter burde i sig selv være et tilløbsstykke grundet den høje kvalitet, elevernes formidling og den potentielle smitteeffekt, der ligger i eksponeringen af projekterne, men de havde nok ikke alene solgt godt nok til at tiltrække de omtrent 7000 besøgende, der lærte om alt fra sæbebobler og rumskrot til grønne pizzabakker og kræftdiagnosticering i 2016. Men med en kulisse af sceneshows og hands-on aktiviteter fra Den Blå Planet, Skramloteket, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, DTU Scienceshow og KU's skoletjeneste for bare at nævne nogle få, stiger tiltrækningskraften på hovedstadens skoleklasser.
Førstedagen af Science i Forum er søndag, hvor privatpersoner har mulighed for at kigge forbi. Her er der god mulighed for at få en dybdegående snak med deltagerne om deres projekter. De fortæller med stor entusiasme om deres projekter, som de ofte har brugt al deres fritid (og nogle gange lidt mere) på de seneste måneder.
Mandag er det helt store tilløbsstykke. Her kommer over halvdelen af de besøgende i løbet af de fire timer, der er åbent. Det betyder, at det nogle gange kan være svært at komme til at snakke med deltagerne, fordi der står ti andre omkring standen, som også gerne vil høre om projektet. Udstillerstandene er også tæt pakkede denne dag, særligt dem der har frosne skumfiduser, karameller eller ulækre dyr, man kan røre ved.
Tirsdag er åbningstiden noget kortere, da det også er her vinderne af konkurrencen kåres. Selve prisceremonien er desværre lukket for offentligheden, så man må læse/høre om resultatet i medierne efterfølgende.
Inden finalen har der været afholdt regionale semifinaler i alle landets regioner. Disse er mindre udgaver af finalen, der afholdes i løbet af en dag. Disse kan bestemt også anbefales.
Du kan læse mere om konkurrencen, semifinalerne og selve finalen her:
Brug af alt materiale fra FysikFormidlingen.dk er ikke blot tilladt men tilskyndet - Jeppe Willads Petersen, FysikFormidlingen.dk