Er et science center ikke bare et moderne ord for et museum? Måske har du ikke en gang hørt ordet før eller du har i hvert fald ikke lagt mærke til det. I Danmark har vi omtrent ti science centre spredt over hele landet. Det mest kendte er uden tvivl Experimentarium, som nok også er det der kommer tættest på arketypen af et science center.
På et science center har man mulighed for at interagere med naturvidenskaben. Som modsætning til de klassiske museer, hvor kommunikationen primært er visuel og til tider audiovisuel, fokuserer science centre på alle sanser. I mange tilfælde har netop denne formidlingsform betydet, at science centre er blevet betragtet som institutioner kun for børn og ikke altid uden berettigelse.
Science centre er museer, men de er også mere end det. Ligesom museer bedriver langt de fleste science centre forskning, men som regel er forskningen fokuseret på formidlingsformer frem for videnskaben bag det der formidles. Science centre i Danmark har ofte en forbindelse til det lokalområde de er placeret i og bruger det aktivt. Et sted som Geocenter Møns Klint ville ikke kunne ligge et andet sted end hvor det ligger i dag, da den historie, der formidles på geocenteret, er bundet op på den klint, det ligger lige ud til.
Af uransaglige årsager har vi i Danmark valgt ikke at støtte science centre og lignende videnspædagogiske aktivitetscentre, som de også kaldes, på lige fod med de klassiske museer. Hvor de klassiske museer er placeret under Kulturministeriet er de videnspædagogiske aktivitetscentre placeret under undervisningsministeriet, hvilket naturligvis har resulteret i vidt forskellige støttemuligheder. Heldigvis er vi i Danmark benådet med en række virksomheder og fonde, der aktivt støtter de danske science centre i deres fortsatte arbejde.
Nedenfor er samlet en række beskrivelser af nogle af de danske science centre.
På vej:
Experimentarium (så snart det genåbner)
Tycho Brahe Planetarium
Universe (så snart jeg når til Als)
Nedenfor er samlet en række beskrivelser af nogle udenlandske science centre.
Brug af alt materiale fra FysikFormidlingen.dk er ikke blot tilladt men tilskyndet - Jeppe Willads Petersen, FysikFormidlingen.dk