Biologi

Biologi

Hvordan virker øjet?

Øjet er muligvis det mest interessante organ vi har, set fra et fysikfagligt perspektiv. Særligt to dele af øjet kan være interessante at beskæftige sig med: linsen og nethinden. Linsen fokuserer lyset fra vores omgivelser og projicerer det ind på bagsiden af vores øje. Ved forskellige sygdomme kan linsens klarhed eller elasticitet nedsættes, hvilket forringer synsevnen. Udformningen af brilleglas og kontaktlinser samt deres brydningsindeks kan tilpasses, så der korrigeres for en fejlformet linse eller et skævt øje.

Nethinden er den del af øjet, der registrerer lyset og omdanner dette signal til et synsindtryk. Dette sker ved en interaktion mellem lyset og tre forskellige receptorer, der kan registrere farver i forskellige dele af det synlige spektrum. Hvordan de enkelte farver opfattes og hvordan øjet kan snydes til at opfatte blandingen af andre farver som den samme farve er et resultat af biokemien i de tre receptorer og hvordan de spilder sammen.

 

Stikord: optik, øjensygdomme, farver, biokemi

 

Forslag til kilder for informationssøgning:

Introduktion til øjet

Video om blanding af farver

Video om hvordan receptorerne opfatter farver

Optics of the Human Eye af David A Atchison og George Smith


Pressures produced when peguins pooh

Pingviner forlader ikke deres rede, når de yngler, for at skille sig af med deres afføring. I stedet for at skide i egen rede har de udviklet en teknik, så de kan skide fra egen rede og op til over en halv meter væk. Dette kræver overraskende store tryk, som kan beregnes på baggrund af en lang række variable.

En beregning af netop hvor store tryk er beskrevet i artiklen "Pressures produced when penguins pooh", der i 2005 vandt en IgNobelpris.

Generelt producerer kødædende fugle større tryk end planteædende fugle, da de producerer større mængder urinsyre, som er ætsende og irriterende.

Teoretisk set kunne pingvinerne øge deres afføringsdistance, men dette ville kræve, at afføringsretningen pegede opad, hvilket de rent anatomisk vil have svært ved. Det vides at visse rovfugle har en afføringsretning på op til 30 grader opefter.

 

Stikord: pingviner, afføring, det skrå kast, tryk, anatomi

 

Forslag til kilder for informationssøgning:

Pressures produced when penguins pooh - Calculations on avian defaecation

Forfatterens hjemmeside

IgNobelprisernes hjemmeside